Gode råd og tips til at finde det rigtige vintertøj

Top-vinterjakker

Omrokering i tøjskabet

Vi har stillet uret tilbage, de første julekalendere er landet i butikkerne, og næste store investering er julen. Der er nok at se til i denne sæson. Ikke mindst nyt til garderoben, så man stå stærkt mod kolde ører og forkølelse. Men hvad skal man vælge af handsker, huer og luffer? Og hvad med ungerne – hvornår skal man shoppe nyt vintertøj til dem. Det kan du blive klogere på i guiden neden for, der både forklarer fordi, det er super vigtigt at huske huen, hvilke handsker, er holder 10 sæsoner og hvorfor du skal købe flyverdragter i august.

Handsker i Gore-Tex

Gore-Tex handsker

Gore-Tex handsker holder dig varm i alt slags vejr

Gore-Tex er et meget tyndt gummiagtigt materiale (membran), som bruges i handsker, fodtøj, jakker og andet outdoortøj. Produktet er super godt, fordi det er vandtæt, men samtidig tillader det sved at trænge ud. Det kan lade sig gøre, fordi de små porer i membranen er for små til at vand kan trænge igennem, men store nok til at damp kan passere. På den måde kan du få 100 procent vandtætte handsker, uden at dine fingre er badet i sved. Helt lavpraktik fungerer membranet i Gore-Tex sådan, at stofmaterialet består af tre lag; et ydermateriale (det du kan se), Gore-Tex-membranet og så inderforet, altså liningen. De tre lag er sommetider lamineret sammen i ét lag, og nogle gange er det kun de to yderste lag, der er limet sammen og andre gange. Den førstnævnte konstruktion er den stærkeste, mens den anden er den blødeste. Handsker af Gore-Tex er gode til skiture og sneboldkampe, men måske ikke helt passende til en tur i byen i en flot uldfrakke. Designet er ofte ret sporty.

Handsker af uld er gode af flere grunde

Uld gik i en periode lidt af mode, og det var der sikkert mange gode grunde til. Måske delvist fordi, mange ser uld som noget lidt halvfjerdseragtigt, men måske også fordi at uld forbandtes med noget kradsende, grimt og upraktisk, som ikke kunne vaskes i maskinen. Heldigvis er uld på vej tilbage. For uld er godt af flere årsager. Uld hjælper med at regulere kroppens temperatur – hænderne, hvis det er uldhandsker, du er på udkig efter. Uldens lange snoede fibre skaber millioner af luftlommer, som optager kroppens egen temperatur. På den måde får man det hverken for varmt eller for kold. Uld kan samtidig absorbere op til 40 procent af sin egen vægt, og kan derfor holde dine fingre varme og tørre, hvis du skulle komme til at svede lidt på gåturen i skoven. Desuden passer det ikke, at uld er upraktisk. Langt det meste tøj af uld, der produceres i dag kan vaskes i maskinen, og ofte tåler det også tørretumbler. Det skal dog nævnes, at det er en god idé at bruge vaskemiddel specielt til uld, så ulden er pænere i længere tid. Du kan få uldvaskemiddel er stort set alle supermarkedet. Måske tænker du ’ja ja, det er godt, men det kradser stadig helt vildt’. Det gjorde det engang. Men i dag føltes det altså noget anderledes, end dengang i 70’erne og 80’erne. Desuden kan man sagtens købe både vanter, sweatre og undertrøjer, hvor ulden er blandet med bomuld, som gør beklædningen endnu blødere.

Skindhandsker er kvalitet

Skindhandsker er smukke og ser ofte super luksuriøse ud. Du kan få skind fra ko, kalv, lam, rensdyr, får, sæl og krokodille, hvis det skulle have interesse. Du kan prøve at mærke dig frem og føle, hvad du synes virker lækrest. Ægte læder har en naturlig isoleringsevne. Et godt eksempel er eskimoerne på Grønland, der udelukkende holder vinteren ud, fordi deres luffer som regel er lavet af sælskind og deres frakker af skind. Hvis du vælger skind- eller læderhandsker og plejer dem jævnligt med læderfedt, kan du dine handsker mindst holde ti sæsoner. Men gode læderhandsker er dyre, og hvis du falder over nogen til en 500-600 kroner, så bør du genoverveje dit køb – det er højst sandsynlig ikke er særlig god kvalitet. Rigtig gode skindhandsker koster omkring 1000 kroner. Det er værd at investere i, for hænderne er noget af det vigtigste at holde varme. Kolde hænder er kroppens naturlige reaktion på kulde, idet den først afskærer blodforsyningen til hænder, fingre, tæer og ører. Udover at hænderne selvfølgelig skal holdes varme, hvis du har tendens til forfrosne hænder, så er det vigtigt, at din hals og håndled er tildækkede. Pulsårerne løber tæt på hudens overflade i netop halsen og på håndleddene. Hvis du holder disse områder tildækkede og beskyttede mod kold luft, så vil mindre varme forsvinde derfra – og på den måde forebygge kolde hænder.

Husk huen

5406d86da330bmason_youth_beanie_navy-592123_039_a1320o_1

En god hue er uundværlig om vinteren

Når de første efterårsstorme trækker ind over Danmark, så er det vigtigt at være godt udstyret med både halstørkælde, handsker, en god vinterjakke og ikke mindst huen. Huen er fuldstændig uundværlig, fordi varmetabet fra hovedet er meget stort, når det blæser, regner og sner. Faktisk op til 75 procent af din kropsvarme afgives fra dit hoved. Selv om man ikke går med hue hele tiden, skal den helst tages med i lommen eller i tasken. I det mindste kan du købe en vinterjakke med hætte. Grunden til det er, at kroppens førsteprioritet er at holde din hjerne varm, og i forsøget på det, henter den varme fra resten af din krop – især fra arme og ben. Du kan ikke umiddelbart mærke at din kropsvarme forsvinder ud gennem dit hoved, og derfor risikerer du, at hele din kropstemperatur falder uden at du opdager det. Det kan være farligt – især hvis du er oppe i årene og ikke bevæger dig så fit omkring mere. Som huskeregel kan man sige, at hvis der er 5 minusgrader uden for, så vil 75 procent af den varme, sin krop producerer forsvinde ud gennem hovedet. Hvis det er endnu koldere, gør det endnu hurtigere med afkølingen, hvis du glemmer huen.

Vintertøj til ungerne – start tidligt, meget tidligt

Ungerne er de vigtigste – de shopper ikke selv vintertøj, så det er naturligvis dit ansvar, at de får noget, der både er slidstærkt, vind- og vandtæt. Der er bare lige det, at du nok skal ud af starthullerne lidt før, når det kommer til flyverdragter, end når du køber for eksempel sommertøj. Hvis man skal sikre drømmeflyverdragten til sit barn, så skal man nemlig være ude i god tid. Meget god tid. Mange butikker sender deres efterårskatalog ud slut juli start august, og der reklameres typisk for de første flyverdragter til ungerne. Når slutningen på oktober nærmer sig, så vil flyverdragterne typisk være udsolgt – alt afhængigt af, hvordan efterårsvejret har været. Det sker hvert år, at mange hundrede mødre render forgæves, fordi de først indser i slutningen af oktober, når det for alvor bliver køligt ude, at poderne altså er vokset ud af sidste års vintertøj. Og der er løbet altså kørt. Men hvorfor i alverden bestiller butikkerne ikke rigeligt med flyverdragter hjem, når der jo altid er nogen, der er for sent ude. Det gør de ikke, fordi der simpelthen ikke er penge i den måde at føre forretning på. Det gælder om at minimere spildprocent, og en 10-20 flyverdragter, der ikke er blevet solgt, fylder meget mere på både lageret og i regnskabet, end hvis det havde været en tilsvarende mængde t-shirts. Og man kan ikke bare lige få sin børnetøjsforretning til at bestille en ny hjem, for ofte er flyverdragterne bestilt et halvt år før, de bliver leveret i butikken. Hvis producenten får en bestilling på 2.990, så runder de måske op, og så har butikken 10 ekstra flyverdragter. Men de ryger ofte på grund af reklamationer, og så er man lige vidt. Det kan virke åndssvagt at komme ned i shorts i august og spørge efter flyverdragter, men det er ikke desto mindre det, man i mange tilfælde bliver nødt til at gøre.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2013 Franquin - Ansvarsfraskrivelse - Privacy Policy